Gezond Ontbijt tips

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch is het voor veel mensen lastig om goed te ontbijten omdat iedereen bijvoorbeeld erg moet haasten in de morgen. En daarbij dan ook nog gezond ontbijten? Hoe doe je dat? Hoe breng je variatie aan in je ontbijt om niet elke dag hetzelfde te eten? 

Hieronder wat links waar je leuke en gezonde tips krijgt.

Havermout koekjes

  • 100 gram Havermout
  • 2 stuks Bananen rijp, gepureerd
  • 35 gram Walnoten grof gehakt
  • 20 gram Kokos geraspt, optioneel
  • 10 gram Agavesiroop of honing, optioneel
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Het recept

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  2. Prak de bananen goed met een vork & hak de walnoten grof (niet té grof...).
  3. Doe de geprakte bananen in een kom en roer er de havermout, kokosrasp & agavesiroop doorheen.
  4. Voeg de gehakte walnoten toe en meng het geheel goed
  5. Leg met een eetlepel ongeveer 16 koekjes op de met bakpapier beklede bakplaat (druk eventueel wat plat met de bolle kant van de lepel) en bak de koekjes ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Laat de koekjes afkoelen en geniet. 

Speciale yoghurt

voor 4 kleine porties:

  • 150 GRAM QUINOA
  • 1 BLIKJE KOKOSMELK
  • GROOT SCHAALTJE HAVERMOUT
  • 30 GRAM KOKOSSCHAAFSEL
  • STUK OF 10 WALNOTEN
  • 4 GROTE DADELS
  • BAKJE BLAUWE BESSEN
  • 2 EETLEPELS HONING
  • 2 À 3 EETLEPELS GHEE (GEKLAARDE BOTER), KOKOSVET OF NOTENOLIE
  • BAKJE GRIEKSE YOGHURT OF VOLLE KWARK
  • OPTIONEEL: QUINOAPUFFS EN HENNEPZAADJES

Het recept

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Smelt in een kleine (steel)pan de ghee totdat deze vloeibaar is. Doe ondertussen de kokosmelk in een ander pannetje, voeg daar nog 1 à 2 kopjes water aan toe en breng aan de kook. Hak de dadels en de walnoten in stukjes. Als het kokoswater kookt, voeg je de quinoa toe en kook je die gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe de havermout, het kokosschaafsel, de quinoapuffs en de hennepzaadjes (als je deze gebruikt), de stukjes dadel en walnoot in een grote kom. Giet hier de gesmolten ghee overheen en voeg de honing toe. Meng dit allemaal door elkaar en leg het op een bakplaat op aluminiumfolie. Was de bessen en leg deze op een andere bakplaat op bakpapier.

Zet beide platen in de oven, de bessen onderop. Bak het havermoutmengsel (granola) goudbruin. Roer tussendoor zodat het niet verbrandt en niet alleen de bovenste laag mooi bruin wordt. De bessen zijn klaar als ze zacht, eventueel opengespat en lekker warm zijn.

Giet hierna de quinoa af en spoel na met koud water. Pak vervolgens een mooi glas, kommetje of potje. Doe eerst een laag Griekse yoghurt in het schaaltje, daarna een laag quinoa, een laag bessenpuree, een laag yoghurt, een laag granola, een laag bessen, een laag yoghurt etc. Top het af met beetje granola,kokosschaafsel en bessenpuree.

Smoothies

Groene smoothies zijn een prima keuze voor een gezond en makkelijk te bereiden ontbijt.  Geen tijd meer om een gezond ontbijt te maken? Met deze tip is dat verleden tijd en heb je voor 2 weken groene smoothies in de vriezer.  De hoeveelheid die we gaan bereiden is geschikt voor 2 personen. In totaal heb je dus 28 smoothies!

Wat is nu eigenlijk een groene smoothie?

Laten we beginnen met het feit dat een groene smoothie niet altijd groen hoeft te zijn. Het groene refereert met name naar het feit dat er groente in de smoothie wordt verwerkt. Een goede groene smoothie is opgebouwd uit bladgroenten, fruit/groenten,  vloeistof en eventueel toegevoegde superfoods. Een groene smoothie heeft de volgende samenstelling: 40% groen, 60% fruit en hier een vloeistof aan toe gevoegd. Je kan zelf spelen met de ingrediënten en smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tips voor het maken van een groene smoothie

Koop aanbiedingen! Aangezien we een grote voorraad smoothies gaan maken loont het om op de weekaanbieding bij je groenteboer of supermarkt te letten. Je hoeft niet te denken aan de houdbaarheid aangezien we de smoothies gaan invriezen.


Elke dag een andere smoothie. Het leuke aan het maken van een smoothie is dat je oneindig kan variëren met de ingrediënten. Maak voor elke dag een unieke groene smoothie!


Vriezerzakjes. Het is zeer belangrijk om goede vriezer zakjes te gebruiken. Zorg ervoor dat ze minimaal 3 liter groot zijn en dat ze goed kunnen worden afgesloten. Zet na het maken een datum op de zak. Bewaar smoothies niet te lang. Max. 2 a 3 maanden. Maak er dus niet te veel tegelijk.


Vullen van de zak. Als eerst voeg je de groene bladgroente toe en daarop het fruit. Knijp voor het sluiten van de zak de lucht eruit om vorst te voorkomen. Voeg eventuele superfoods toe op het moment dat je de smoothie gaat maken. Als je deze ook in de zak stopt blijven ze plakken.


Snij het fruit en de groente in kleine stukjes zodat deze bevroren makkelijk in de blender kunnen. Grote bevroren stukken zijn niet makkelijk te blenden. Laat de zak voordat je hem in de blender stopt eerst  15 minuten ontdooien. Sla hierna 1 keer op het aanrecht zodat alles in stukjes breekt. Stop alles in de blender en voeg vloeistof toe tot de gewenste hoeveelheid. Blijft het papperig? Voeg nog wat extra water toe.


Om het je extra makkelijk te maken hebben we een boodschappen lijst voor je gemaakt.

10 – Bananen
4 – Appels
5 – Peren
4 – Kiwi’s
1 – Mango’s
1 – Ananas
1 – Bleek selderij
500 gram – Aardbeien
500 gram – Pitloze witte druiven
300 gram – Blauwe bosbessen
500gram – Verse spinazie
150gram – Veldsla / jonge bladsla

Je kan zelf eindeloos combineren! 

Maar wij delen ook leuke recepten op onze Facebook pagina! B.Slim Baarn



Hou ook onze Facebook pagina in te gaten voor meer tips

Voor nog meer tips en inspiratie: